Nasiona na kiełki to nasiona, które są specjalnie przeznaczone do wyhodowania kiełków, czyli młodych, pędzących roślin, które są jednym z najbardziej wartościowych źródeł witamin i minerałów. Wśród popularnych nasion na kiełki znajdują się fasola mung, soczewica, rzeżucha, lucerna, ciecierzyca, brokuł, rzodkiewka, kapusta, gorczyca i wiele innych. Nasiona te można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet, a ich hodowla jest prosta i wymaga jedynie niewielkiej ilości wody i światła. Kiełki można dodać do sałatek, kanapek, zup i innych potraw, aby wzbogacić ich smak i wartość odżywczą. Kiełki są źródłem witaminy C, E, beta-karotenu, kwasu foliowego i innych ważnych składników odżywczych.
Kiełkownica to specjalnie stworzone naczynie do wysiewu nasion na kiełki. Składa się z odpowiedniego zbiornika na wodę oraz tacek wysiewowych przeznaczonych do kiełkowania nasion. Tacki wyposażone są w syfon tak, aby woda przeznaczona do podlewania młodych roślin swobodnie spływała do zbiornika. Kiełkownica posiada również specjalną pokrywę, która służy do jej zamknięcia. Dzięki niej rośliny znajdujące się w środku naczynia posiadają odpowiednią wilgotność oraz temperaturę potrzebną do dalszego rozwoju.
Hodowla nasion na kiełki to prosty i szybki proces. Przed rozpoczęciem hodowli należy jednak zaopatrzyć się w odpowiednie nasiona przeznaczone na kiełki. Gdy wybierzemy już swoje ulubione kiełki należy rozpocząć proces wysiewu nasion. Cały proces hodowli najlepiej wykonać w specjalnym naczyniu czyli kiełkownicy.
Etapy wysiewuPrzed wysiewem należy namoczyć nasiona w wodzie o letniej temperaturze. Po upływie kilku godzin starannie wypłucz nasiona i rozłóż je na tackach kiełkownicy. Naczynie przechowuj w lekko zacienionych warunkach o temperaturze pokojowej. Nasiona przepłukuj wodą kilka razy w ciągu dnia. Tak pielęgnowane kiełki będą gotowe do spożycia już po 5-7 dniach.