Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus) pochodzi z Ameryki Północnej. W Polsce występuje jako roślina ozdobna oraz uprawna. Słonecznik zwyczajny to roślina jednoroczna, dorastająca do 2,5 m wysokości. Wymaga stanowiska słonecznego i gleb żyznych, bogatych w składniki pokarmowe. Jest wrażliwy na niedobór potasu, boru i molibdenu. Ponieważ wykształca silnie rozbudowany system korzeniowy jest rośliną odporną na suszę. Roślina ta uprawiana jest jako warzywo o jadalnych nasionach, jak również jako roślina oleista. Odmiany pastewne maja małe wymagania klimatyczne i krótki okres wegetacji. Pasza dla bydła w postaci kiszonki przygotowana ze słonecznika ma dużą wartość paszową i jest chętnie zjadana przez zwierzęta. Słonecznik wykorzystywany jest również jako poplon na zielony nawóz, a jego nasiona są chętnie zjadane przez ptaki, co wykorzystywane jest do produkcji pokarmów dla ptaków.
Nasion w opakowaniu: 4 kg
Termin siewu: IV
Norma siewu: 20-30 kg/ha
Głębokość siewu: 2-3 cm
Termin zbioru: VII