Rzepik PERKO (Brassica rapa subsp. Oleifera) - jest odmianą rzepaku, którą często stosuje się do spożycia przez zwierzęta w postaci zielonki. Roślina ta jest mieszańcem powstałym w wyniku skrzyżowania rzepiku ozimego i kapusty chińskiej. Podstawowe cechy to: zimotrwałość, silny wzrost, duża zdolność odrastania, duży plon, mało drewniejącej masy zielonej i silnie rozwinięty system korzeniowy. Najlepiej rośnie na glebach lekkich. Jest chętnie zjadana przez bydło i może być skarmiana jako zielonka, wypasana lub przeznaczona na susz. Nie nadaje posmaku mleku. Stosowana także jako roślina pszczelarska. Posiana wiosną jest znakomita jako pasza do hodowlli ślimaków, a także jako poplon na przeoranie.
Nasion w opakowaniu: 1 kg
Termin siewu: VIII-IX / III-IV
Norma siewu: 10 kg/ha
Głębokość siewu: 1-2 cm
Termin zbioru: w zależności od przeznaczenia