Roślina jednoroczna, miododajna. W stanie świeżym zapachem przypomina ogórki. Surowcem jest ziele zebrane w czasie kwitnienia. Zawiera śluz, garbniki, saponiny, olejki oraz składniki mineralne. Jest używany do wyrobu leków (wzmacniających serce i nerwy, przeciwko kaszlowi i bólom reumatycznym) oraz w stanie świeżym jako przyprawa. Kwiaty dodawać do sałatek, serów, marynat, jajecznicy, twarogu, kanapek.
Nasion w opakowaniu: 2 g
Uprawa:
Wymaga gleby lekkiej, suchej, przepuszczalnej, zasobnej w wapń. Stanowisko słoneczne. Nasiona wysiewamy wprost do gruntu lub do doniczki i przykrywamy centymetrową warstwą podłoża. Kiełkują w ciemności. Zbyt gęste wschody przerywamy. Wymaga obfitego podlewania w trakcie uprawy.
Siew: IV
Zbiór: VII