OBORNIK KURZY GRANULOWANY 19KG = 31L
PRZEZNACZENIE:
- przeznaczony jest do nawożenia wszystkich roślin ogrodowych jako nawóz uniwersalny,
- wytworzony na bazie odchodów kurzych jest bogaty w łatwo dostępne składaniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin,
- bogaty skład pozytywnie wpływa na jakość oraz wielkość plonów, a także na zdrowotność roślin,
- systematyczne stosowanie w czasie okresu wegetacyjnego zapewnia optymalne warunki rozwoju rośliny,
- nawóz w 100% naturalny i przyjazny dla środowiska,
- poprawia strukturę gleby oraz jej pH,
- tworzy próchnicę oraz wpływa korzystnie na mikroflorę znajdująca się w glebie,
- nie powoduje ryzyka "przenawożenia",
- ma neutralny zapach,
- produkt w formie pelletu (5-6 mm), łatwy do nawożenia,
SKŁAD:
- materia organiczna - 62%
- azot (N) - 4%
- fosfor (P2O5) - 3%
- potas (K2O) - 3%
- wapń (CaO) - 10%
- magnez (MgO) – 1%
DAWKOWANIE:
- przed siewem / sadzeniem warzyw obornik wymieszać z 10-20cm wierzchnią warstwą gleby w ilości 10-18kg/100m2,
- w okresie wegetacji stosować 1-3 krotnie w ilości wg zaleceń tabeli
Normy nawożenia dla poszczególnych gatunków roślin:
Bakłażan: 120-150 g/m2 (*)
Cebula: 150-180 g/m2
Drzewa owocowe: 2-4 kg na jedno drzewo
Dynia: 120-150 g/m2
Kapusta: 100-125 g/m2
Kwiaty: 200-300 g/m2
Marchew: 100-125 g/m2
Melon: 120-150 g/m2 (*)
Ogórek: 120-150 g/m2 (*)
Papryka: 120-150 g/m2 (*)
Pomidor: 120-150 g/m2 (*)
Por: 100-125 g/m2
Sałata: 100-120 g/m2
Szparagi: 150-200 g/m2
Trawnik: 10-15 kg / 1 ar
Truskawka: 150-200 g/m2 (*)
Winogrono: 250-500 g na jedno winogrono
Ziemniaki: 80-120 g/m2
(*) oznacza, że dawkę można podwoić w uprawach szklarniowych.
KALENDARZ STOSOWANIA:
optymalnie: IV- VI / IX-XI
można stosować: III / VII-VIII
nie stosować: XII-II
OPAKOWANIE:
- typ opakowania: torba foliowa z uchwytem
- masa nawozu netto: 19 kg