NAWÓZ NATURALNY OBORNIK OWCZY 7 LITRÓW
PRZEZNACZENIE:
- do nawożenia wszystkich roślin ogrodowych jako nawóz uniwersalny,
- nawóz pochodzi ze słowackiego gospodarstwa ekologicznego specjalizującego się w hodowli owiec,
- obornik wyprodukowany został bez użycia środków chemicznych i innych dodatków,
- nawóz ma odczyn zasadowy (pH 8-10), dzięki czemu korzystnie wpływa na zakwaszone gleby,
- aż 1/3 masy nawozu stanowią kwasy humusowe (substancje próchnicowe), które mają istotny wpływ na żyzność gleby
- wytworzony na bazie odchodów owczych jest bogaty w łatwo dostępne składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin oraz w cenną materię organiczną, która utrzymuje w glebie wilgoć, przeciwdziała erozji, a także stymuluje rozwój systemu korzeniowego,
- nawóz w 100% naturalny, bezchlorkowy, wolny od metali ciężkich,
- zapewnia prawidłowy rozwój, wydatnie wyższe plony oraz wysoką zdrowotność roślin,
- produkt ma postać wysuszonego pelletu (jest łatwy w stosowaniu),
- nie powoduje ryzyka "przenawożenia",
- można stosować od lutego do listopada.
SKŁAD:
- zawartość substancji organicznej - co najmniej 30%
- zawartość substancji palnych - co najmniej 50%
- Azot całkowity (N) - co najmniej 1,0%
- Fosfor (P) w przeliczeniu na P2O2 - co najmniej 0,5%
- Potas (K) w przeliczeniu na K2O - co najmniej 0,5%
- Magnez (MgO) - co najmniej 0,5%
- Wapń (CaO) – co najmniej 1,0%
DAWKOWANIE:
- przed siewem lub sadzeniem warzyw obornik wymieszać z 10-20cm wierzchnią warstwą gleby w ilości 1-2kg/10m2,
- w okresie wegetacji stosować 1-2 krotnie w ilości 1-2kg/10m2. 1L obornika to około 800-850g,
- każdorazowo nawóz wymieszać z wierzchnią warstwą gleby i podlać,
- średnia wydajność z opakowania: 7 litrów na 40 m2.
KALENDARZ STOSOWANIA: optymalnie: III-V / VIII-XI
można stosować: II / VI-VII
nie stosować: XII-I
OPAKOWANIE:
- typ opakowania: torba foliowa z uchwytem
- masa nawozu netto: 6 kg
- objętość nawozu: 7 litrów
Wiele osób twierdzi, że nawożone obornikiem owczym owoce i warzywa cechuje lepszy smak. Dzieje się tak dlatego, ponieważ dojrzały owczy obornik zawiera wiele minerałów, które są wykorzystywane przez rośliny owocujące i warzywa do wytwarzania olejków eterycznych i soków. Cebula i czosnek stają się nieco ostrzejsze, truskawki, maliny, jeżyny zyskują bardziej wyrazisty aromat. Kalarepa i groszek są słodsze, a kalafior czy jarmuż mają bardziej przenikliwy smak. Obornik owczy można stosować również w uprawie ozdobnych drzew i krzewów.