Kiełki soczewicy to bogate źródło białka, witaminy: C, B1, B2, PP oraz wielu niezbędnych składników jak wapń, fosfor, żelazo, karoten koniecznych do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, kostnego i naczyniowego. Błonnik pomaga usuwać z organizmu toksyny. Kiełki są bogate w kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym. Mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza. To doskonały element diety dla kobiet w ciąży. Kiełki soczewicy mają duże walory smakowe. Wspomaga również odchuzanie wypełniając żołądek i na długo zapewniając uczucie sytości. Można dodawać je do sałatek, kanapek, dań głównych, past twarogowych.
Nasion w opakowaniu: 30 g
Przygotowanie kiełków: Nasiona wysiewać w naczyniu (np. na mokrej gazie, ligninie) lub w kiełkownicy. Rozłożyć tyle nasion kiełków, aby przykrywały dno pojemnika nie nakładając się na siebie. W oszczędny sposób nalewać 2-3 razy dziennie wody. Kiełki najlepiej rozwijają się w temperaturze 18-22oC. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.