Kiełki rzeżuchy polecane są w diecie cukrzyków ponieważ obniżają poziom cukru we krwi. Zawarta w nich siarka pobudza apetyt i korzystnie wpływa na zdrowie włosów. Rzeżucha działa dezynfekująco na jamę ustną oraz pobudzająco na trawienie i apetyt. Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją także osobom z niedoczynnością tarczycy. Ułatwia także pokonywanie problemów dermatologicznych tj. trądzik czy łojotok.
Nasion w opakowaniu: 30 g
Przygotowanie kiełków:
Nasiona wysiewać w naczyniu (np. na mokrej gazie, ligninie) lub w kiełkownicy. Rozłożyć tyle nasion kiełków, aby przykrywały dno pojemnika nie nakładając się na siebie. W oszczędny sposób nalewać 2-3 razy dziennie wody. Kiełki najlepiej rozwijają się w temperaturze 18-22 o C. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.