Nasiona na kiełki jadalne - MIX Express - 30g
Mieszanka nasion na kiełki skomponowana z gatunków szybko kiełkujących (około 3-4 dni) - tj. gorczycy, rzeżuchy i rzodkiewki.
Kiełki gorczycy zawierają bakteriobójcze fitoncydy i są bogate w witaminę B2. Kiełki rzodkiewki mają bardzo dużą zawartość witaminy C i żelazofosforu, odpowiedzialnego za układ krwionośny i kości. Kiełki rzeżuchy są bogate w w łatwo przyswajalny jod, zawierają także siarkę, chrom, potas, magnez i wapń, które mają właściwości oczyszczające organizm, poprawiające apetyt i wspomagające trawienie. Kiełki to doskonały dodatek do kanapek, surówek, sałatek, twarożku, jaj, zup czy sosów.
Nasion w opakowaniu: 30 g
Przygotowanie kiełków:
Nasiona wysiewać w naczyniu (np. na mokrej gazie, ligninie) lub w kiełkownicy. Rozłożyć tyle nasion kiełków, aby przykrywały dno pojemnika nie nakładając się na siebie. W oszczędny sposób nalewać 2-3 razy dziennie wody. Kiełki najlepiej rozwijają się w temperaturze 18-22oC. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.