Nasiona na kiełki jadalne - mieszanka pikantna - 30g
Mieszanka nasion na kiełki skomponowana z gatunków o ostrym, wyrazistym smaku i aromacie. Polecana szczególnie do pikantnych potraw z mięsa i ryb oraz pikantnych sałatek. Dodatek w mieszance kiełków brokuła wspomaga zapobieganie chorobom nowotworowym. Kiełki rzodkiewki mają właściwości bakteriobójcze, a kiełki gorczycy uzupełniają braki witaminy B2.
Skład mieszanki:
Sinapis alba (gorczyca biała) - 50%
Raphanus sativus (rzodkiew zwyczajna) - 30%
Brassica oleracea (brokuł) - 20%
Nasion w opakowaniu: 30 g
Przygotowanie kiełków:
Nasiona wysiewać w naczyniu (np. na mokrej gazie, ligninie) lub w kiełkownicy. Rozłożyć tyle nasion kiełków, aby przykrywały dno pojemnika nie nakładając się na siebie. W oszczędny sposób nalewać 2-3 razy dziennie wody. Kiełki najlepiej rozwijają się w temperaturze 18-22oC. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.