Mieszanka o łagodnym smaku i zapachu, bogata w substancje odżywcze, sole mineralne, aminokwasy i witaminy. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen). Regularne spożycie kiełków obniża ilość złego cholesterolu (działa antymiażdżycowo), reguluje procesy trawienne. Kiełki tej mieszanki świetnie nadają się do sporządzania surówek, sałatek lub jako dodatek do kanapek.
W skład mieszanki wchodzą: fasola mung 40%, lucerna 30%, soczewica jasna 10%, soczewica zielona 5%, soczewica czerwona 5%, rzodkiew 5%, rzodkiewka 5%.
Nasion w opakowaniu: 20 g
Przygotowanie kiełków:
Nasiona wysiewać w naczyniu (np. na mokrej gazie, ligninie) lub w kiełkownicy. Rozłożyć tyle nasion kiełków, aby przykrywały dno pojemnika nie nakładając się na siebie. W oszczędny sposób nalewać 2-3 razy dziennie wody. Kiełki najlepiej rozwijają się w temperaturze 18-22 o C. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.