Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex oraz żelaza, wapnia, magnezu i fosforu kiełki lucerny polecane są kobietom w okresie ciąży i karmienia, a także osobom niejedzącym mięsa - witamina B12 zapobiega niedokrwistości. Kiełki lucerny obniżają również poziom "złego" cholesterolu LDL oraz odtruwają organizm. Kiełki lucerny mają bardzo delikatny smak. Spożywa się je głównie jako dodatek do kanapek i sałatek.
Nasion w opakowaniu: 20 g
Przygotowanie kiełków: Nasiona wysiewać w naczyniu (np. na mokrej gazie, ligninie) lub w kiełkownicy. Rozłożyć tyle nasion kiełków, aby przykrywały dno pojemnika nie nakładając się na siebie. W oszczędny sposób nalewać 2-3 razy dziennie wody. Kiełki najlepiej rozwijają się w temperaturze 18-22 o C. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.