Kiełki kozieradki wykazują działanie ogólnie wzmacniające i odmładzające organizm, stanowią uzupełnienie diety w łatwo wchłanialne białko i tłuszcze roślinne. Kozieradka poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych wspomaga trawienie pokarmów. Ponadto wpływa korzystnie na poziom cholesterolu, regenerację wszystkich tkanek, a także na proces wytwarzania czerwonych krwinek. Szczególnie polecana jest przy rekonwalescencji, dla sportowców i osób cierpiących na choroby wrzodowe. Kiełki kozieradki posiadają niezwykły smak godny poznania.
Nasion w opakowaniu: 20 g
Przygotowanie kiełków:
Nasiona wysiewać w naczyniu (np. na mokrej gazie, ligninie) lub w kiełkownicy. Rozłożyć tyle nasion kiełków, aby przykrywały dno pojemnika nie nakładając się na siebie. W oszczędny sposób nalewać 2-3 razy dziennie wody. Kiełki najlepiej rozwijają się w temperaturze 18-22oC. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.