Kiełki kapusty czerwonej są wyśmienitym źródłem witaminy A i C oraz B, E, H, K, PP. Zawierają także duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów, takich jak jod, mangan, lit i selen. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy, nerwowy, kostny, zęby i gruczoły limfatyczne. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają sulforafan - substancję antyrakową chroniącą nasz organizm przed nowotworami - jego stężenie w kiełkach kapusty jest o wiele wyższe niż w dojrzałej kapuście. Kiełki kapusty są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok. 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty.
Nasion w opakowaniu: 10 g
Przygotowanie kiełków: Nasiona wysiewać w naczyniu (np. na mokrej gazie, ligninie) lub w kiełkownicy. Rozłożyć tyle nasion kiełków, aby przykrywały dno pojemnika nie nakładając się na siebie. W oszczędny sposób nalewać 2-3 razy dziennie wody. Kiełki najlepiej rozwijają się w temperaturze 18-22 o C. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.