Jarmuż znany jest ze swych właściwości antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych (zawiera sulforafan) i przeciwzapalnych. Kiełki jarmużu bogate są w witaminę A, K, C oraz wapń, potas, sód, żelazo. Witamina K wspomaga proces krzepnięcia krwi, witamina C - odporność organizmu. Korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci, obniżają poziom złego cholesterolu. Znakomicie nadają się na kanapki, sałatki i surówki do twarożku, jaj, a także (po rozdrobnieniu) do zup.
Nasion w opakowaniu: 5g
Przygotowanie kiełków: Nasiona wysiewać w naczyniu (np. na mokrej gazie, ligninie) lub w kiełkownicy. Rozłożyć tyle nasion kiełków, aby przykrywały dno pojemnika nie nakładając się na siebie. W oszczędny sposób nalewać 2-3 razy dziennie wody. Kiełki najlepiej rozwijają się w temperaturze 18-22 oC. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.