Nasiona na kiełki jadalne - Groch - 80g
Kiełki grochu mają wysoką wartość odżywczą. Znajdują się w nich m.in.: witamina A, C, PP, magnez, cynk, żelazo, sole wapnia. Zawierają także dużo lizyny (substancji rozpuszczającej złogi cholesterolu), mają więc właściwości antymiażdżycowe i odmładzające. Ponadto poprawiają koncentrację oraz wspomagają organizm w walce z przeziębieniami. Wysoka zawartość kwasu foliowego potęguje korzystny wpływ na umysł.
Nasion w opakowaniu: 80 g
Przygotowanie kiełków:
Nasiona wysiewać w naczyniu (np. na mokrej gazie, ligninie) lub w kiełkownicy. Rozłożyć tyle nasion kiełków, aby przykrywały dno pojemnika nie nakładając się na siebie. W oszczędny sposób nalewać 2-3 razy dziennie wody. Kiełki najlepiej rozwijają się w temperaturze 18-22 o C. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.