Fasola mung, zwana też mungo lub fasolą złotą pochodzi z Indii i Chin. Króluje wśród wszystkich kiełków ze względu na smak i wartości odżywcze. Jej kiełki są bardzo smaczne, chrupiące, smakiem przypominają świeży, młody groszek. Świetnie nadają się do wszelkich potraw kuchni azjatyckiej z dodatkiem curry, można je dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek, makaronów, ryżu, zapiekanek i jarzyn, zarówno na ciepło jak i na zimno. To bogate źródło składników mineralnych (tj. potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, cynku), witamin (Wit. E, B2, B1, B6, B3) i łatwo przyswajalnego białka. Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom "złego" cholesterolu. Są doskonałym uzupełnieniem diety każdego kto troszczy się o swoje zdrowie.
Nasion w opakowaniu: 30 g
Przygotowanie kiełków: Nasiona wysiewać w naczyniu (np. na mokrej gazie, ligninie) lub w kiełkownicy. Rozłożyć tyle nasion kiełków, aby przykrywały dno pojemnika nie nakładając się na siebie. W oszczędny sposób nalewać 2-3 razy dziennie wody. Kiełki najlepiej rozwijają się w temperaturze 18-22oC. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.