Marchew pastewna (Daucus carota) - to wartościowa roślina przeznaczana do produkcji paszy głównie dla młodych zwierząt. Jest bogatym źródłem strawnego białka, skrobi, związków azotowych, cukrów, karotenu oraz witamin A, C i B. Jej uprawa nieznacznie różni się od uprawy marchwi uprawianej na warzywo. Marchew pastewna to odmiana marchwi siewnej, pochodząca od marchwi dzikiej. Zawiera większą ilość beta-karotenu niż marchew uprawiana w warzywniku. Odmiany uprawne różnią się kształtem, długością, wielkością i wybarwieniem korzenia. Najlepiej rośnie na glebach lekkich, gliniasto-piaszczystych lub piaszczysto-gliniastych, o uregulowanych stosunkach wodnych i pH utrzymującym się na poziomie 5,5–6,5.
Nasion w opakowaniu: 0,2 kg
Termin siewu: III-IV
Norma siewu: 3-4 kg/ha
Głębokość siewu: 1 cm
Termin zbioru: X
Nasiona kwalifikowane