Roślina do uprawy doniczkowej. Tworzy niewysokie, zimozielone drzewa lub krzewy (1-2 m). Jasnobrązowa kora charakterystycznie złuszcza się wąskimi pasmami. Liście lancetowate, wyraźnie unerwione, soczysto-zielone i mocno błyszczące. Kwiaty białe o miłym, wyraźnym zapachu kawy rozwijają się wiosną. Owoce ciemnoczerwone . Częstym zjawiskiem jest równoczesny widok na jednej roślinie kwiatów i dojrzałych owoców.
Nasion w opakowaniu: 6 szt
Warunki uprawy:
Uprawiać w miejscu ciepłym (temp. min. 15 o C) oraz jasnym, ale nie w pełnym słońcu. Lubi ziemię próchniczną i lekko kwaśną. Latem rośliny regularnie podlewać i zasilać. Jesienią i zimą nie stosować nawozów i ograniczyć podlewanie.
Nasiona kiełkują w temp 24 o C. Można je wysiewać przez cały rok. Przed siewem należy je moczyć w letniej wodzie przez 24 godz. i przed posianiem usunąć cienką skórkę. Nasiona należy jedynie wcisnąć w podłoże, nie przykrywać glebą. Kiełkowanie jest nierównomierne. Drzewko kawowe kwitnie i owocuje już w trzecim roku uprawy.
Wysokość: 1-2m
Stanowisko: słoneczne, półcień
Siew w pomieszczeniu: I-XII
Kwitnienie: VII-IX
Rozstawa: 1 roślina/donica
Wartość dekoracyjna: I-XII