Gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum) to roślina jednoroczna o krótkim okresie wegetacji uprawiana od tysięcy lat. Zaliczana jest do zbóż, ze względu na podobną budowę i skład ziarna oraz ich wykorzystanie. Owoc gryki jest trójgraniasty, ostro zakończony, wykorzystywany do produkcji kaszy gryczanej czy też mąki. Pozostałości po przerobie ziarna przetwarzane są na paszę dla zwierząt.
Gryka jest rośliną miododajną, zapylana głównie przez pszczoły, które produkują miód gryczany (o ciemnym zabarwieniu). Ziele gryki wykorzystywane jest w ziołolecznictwie oraz farmaceutyce, ponieważ posiada właściwości lecznicze. Gryka jest rośliną ciepłolubną, wrażliwą na przymrozki i zmienne warunki pogodowe. Wymaga stanowiska słonecznego, osłoniętego od wiatru. Ważne jest nawożenie, głównie azotem. Jest odporna na choroby i szkodniki. Spełnia funkcję rośliny fitosanitarnej, ponieważ zwalcza nicienie występujące w glebie. Powszechnie uprawiana jako poplon.
Nasion w opakowaniu: 1 kg