Aeracja to zabieg mający na celu odżywienie trawy oraz jej lepsze napowietrzenie i nawodnienie. W wyniku aeracji napowietrzony trawnik szybciej regeneruje się po zimie oraz lepiej wchłania dużą ilość opadów. Przyczynia się to do efektywniejszego wykorzystania wody przez trawę. Aeracja ułatwia późniejsze nawożenie trawnika sprawiając, że granulki nawozu dostają się bezpośrednio do korzeni roślin, co znacząco zwiększa skuteczność pielęgnacji a pusta przestrzeń po nakłuciach poprawia jakość i elastyczność murawy zwiększając jej zdolność do szybkiej regeneracji.
Czym wykonać aerację?
Napowietrzanie trawnika można wykonać przy pomocy wielu urządzeń oraz narzędzi dostępnych na rynku. Na dużych terenach zaleca się używania aeratorów elektrycznych lub walców z nakładanymi kolcami z uwagi na szybkość oraz wygodę pracy. Jeśli twój ogród jest niewielkich rozmiarów do aeracji z powodzeniem sprawdzą się zwykłe widły ogrodowe lub dostępne w naszym sklepie podeszwy z kolcami służące do nakłuwania darni.
Jak wykonać aerację trawnika?
Przed rozpoczęciem aeracji należy skosić trawę na wysokość 3 cm, a następnie usunąć pokosy aby nie przeszkadzały w głębokim nakłuciu podłoża. W następnej kolejności dokładnie podlać cały teren trawnika tak, aby nawodnić glebę do głębokości około 10 cm. Na glebach o większej zawartości piasku należy wykonać około 120-130 otworów na 1 m2 natomiast na cięższych, mało przepuszczalnych od 180-200 na 1 m2. Właściwie przeprowadzony zabieg aeracji poprawi jakość i zdrowotność murawy. Zapewni odpowiedni przepływ wody do korzeni traw oraz ułatwi efektywniejsze działanie nawozu i przyspieszy proces regeneracji.
Piaskowanie trawnika
Dopełnieniem zabiegu aeracji jest rozsypanie warstwy piasku na trawnik. Materiał ten z czasem wypełnia powstałe otwory i przedostaje się do głębszych warstw podłoża. Pomaga wyrównać powierzchnię trawnika oraz pozwala na lepsze magazynowanie wody, zwiększając odporność na suszę.
Więcej informacji na temat aeracji trawnika znajdziesz na kanale naszego zaprzyjaźnionego ogrodnika Pana Wiesia: